Plannen vanuit prioriteiten

Hoe voel jij je over je planning? Krijg je een beklemmend gevoel? Voel je je vrijheid inkrimpen?

Of is planning voor jou iets wat vrijheid creëert?

Want zeg nou eerlijk, je maakt je planning voor jezelf. Dus het naleven ervan doe je ook voor jezelf.

Dit keer een inkijkje in hoe ik (Max) mijn planningen maak. Want ik doe een aantal dingen die ik nergens anders heb gezien. (Dat kan betekenen dat er iets briljants is of dat ik het niet begrepen heb. Aan jou om dat te beoordelen)

De piramide van prioriteiten

Ieder van ons heeft veel verschillende factoren die invloed hebben op ons leven: Relaties, gezin, werk, hobby’s, sport, vriendschappen en allerlei verantwoordelijkheden. En al die gebieden trekken aan ons, vragen om aandacht. In de coaching zien we vaak dat mensen die zich overwhelmed voelen, één of meerdere gebieden meer aandacht geven dan goed zou zijn.

Iedereen kan de prioriteitenpiramide op zijn eigen manier invullen.

Dat brengt ons bij de piramide van prioriteiten. Waar wil je eigenlijk op focussen? Begin bij de basis: dat ben je zelf. En alle activiteiten die bijdragen aan je eigen welzijn, vallen hieronder. Denk aan slapen, eten, zelfverrijking, ontspanning.

Daarboven plaats je de volgende bouwblokken. Ik kies persoonlijk voor partner en dan voor gezin. Want met mijn vriendin samen draag ik de opvoeding van onze kinderen, het huis netjes houden en alles wat daarbij komt kijken.

De volgende grote schijf is werk. Persoonlijk zou ik deze niet lager kunnen plaatsen, maar het is een keuze die je kan maken. Er is natuurlijk een enorme samenhang in wat je kan investeren op werk en hoe je dingen thuis regelt. Daarnaast verkrijg je door te werken een belangrijke grondstof (geld) die bij de rest van je piramide bij kan dragen. Het zou een tijdelijke keuze kunnen zijn om werk belangrijker te maken.

Door zo naar je werkzaamheden te kijken, valt het misschien op dat je sommige dingen ook compleet achterwege kunt laten. Wat zijn activiteiten die je niet voor jezelf doet en die eigenlijk energie kosten? Of waar maak je een deel van de piramide te groot, waardoor hij uit balans raakt?

Voor een alternatieve uitleg, kan je naar dit cheesy filmpje kijken. Daarin legt een docent uit hoe je je leven kan vullen door met de juiste bouwstenen te beginnen. Die hebben we trouwens gebruikt voor onze versie van de helweek.

Eerste hulp bij overwhelmed zijn

Zie je even door de bomen het bos niet meer? Volg het Overwhelm stappenplan.

1. Stop en adem

Het kan iedereen gebeuren dat het even wat veel is. Zodra je dit doorhebt, kan je er iets aan doen.

Stop waar je mee bezig bent.

Adem diep in

Aden weer uit

Kijk om je heen kies ervoor om het op te lossen.

2. Maak een lijst

Pak pen en papier en schrijf alles op wat je nog moet doen. Zorg dat je alles uit je hoofd hebt gehaald en naar het papier brengt.

3. Kies en communiceer

Ga je lijst af. Welke acties zijn niet realistisch? Streep ze door. Welke acties ga je niet op korte termijn doen? Plan ze in in je agenda en streep ze door. Welke acties ga je nog wel doen? Kies hoeveel tijd je daarvoor gaat nemen. Laat vervolgens betrokkenen weten dat je hun verwachtingen niet na gaat komen. Of zorg dat je dat later doet.

4. Plan tijd voor jezelf in

Vergeet niet. De reden dat je je overwhelmed voelt, is waarschijnlijk omdat er te weinig tijd voor jezelf is geweest. Zorg dat je snel tijd voor jezelf inplant. Dat betekent voordat je die avond gaat slapen en uiterlijk binnen 24 uur.

5. Bring the action

Beloon jezelf voor het creëren van overzicht en een plan door het op te volgen met keiharde actie.

In mijn hoofd klinkt dat als will.i.am die zegt “Bring the action”

Creëer partners voor jouw succes

Alles wat je samen doet, is iets waar je hulp bij krijgt. Zorg dat je anderen betrekt bij wat je aan het doen bent.

 • Deel over je plannen
 • Werk samen (zowel gelijkertijd als de handen ineenslaan)
 • Vraag om hulp
 • Wees geïnteresseerd

Eén van de manieren waarop wij dat doen, is door Samen-werk-sessies te organiseren. Meerdere keren per week loggen we in op zoom om aan het werk te gaan. Andere ondernemers hebben de link en loggen gelijktijdig in. We delen met elkaar wat we gaan doen en aan het einde wat er is gelukt. Zo hebben we een extra steuntje in de rug om ons werk af te krijgen.

Zin om daar een keer bij te zijn? Laat het weten via een reactie of mailtje aan max@improveyourtomorrow.nl

Wat zijn jouw planning tips and tricks?

Heel benieuwd naar wat jij doet om meer uit je dag en je leven te halen. Wat doe jij om een goede planning te maken?

4 gedachten over “Plannen vanuit prioriteiten

 1. Accountability werkt enorm voor mij. Samen in de energie te zitten en acties te ondernemen. Dan maakt het vaak niet eens uit wat er op de planning staat en wordt het vanzelf leuk :D. En ja ik geloof ook wel dat een planning vrijheid creëert, je hoofd is namelijk veel leger en daardoor veel ontvankelijker voor nieuwe inzichten en plannen.

  1. Het is inderdaad een stukje accountability. En best lekker dat je vanaf overal ter wereld mee kan doen (tijdszones moeten wel meewerken)

 2. De online kantoor dagen helpen mij om punten te doen die ik normaal laat zitten of lastig vind!
  Denk aan: administratie, mails schrijven, klanten bellen, zakelijk bellen.

  Door te delen wat je op de planning hebt staan word ik enthousiast en heb ik een stok achter de deur om die punten juist aan te pakken en geen andere dingen te gaan doen!

  Ik had dit graag eerder ontdekt omdat het zo leuk werken is en je er niet alleen voor staat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *