“It takes a village”. Wie woont er in jouw dorp?

Hulp vragen. Je kan het veel vaker doen. Want als je de dag wil afsluiten met een glimlach op je gezicht, dan kan je maar beter zorgen dat je samenwerkt. En je zal merken, als je dat in je bedrijf gaat doen, heb je vanzelf iets om trots op te zijn. Sterker nog, de mensen die je helpen, hebben ook iets om trots op te zijn.

Je bedrijf is eigenlijk een beetje je kindje. En je kent de uitdrukking dat er een dorp voor nodig is om een kind tot volwassenheid te brengen. Waarom zou dat met je bedrijf anders zijn? Het is een middel om zoveel geluk en samenwerking en partnerschap in de wereld te brengen. Waarom zou je dat niet doen?

Je omgeving wil ook dat je slaagt

Dus, ben je hulp aan het vragen? Op alle gebieden waarop je kan? Wat zou het betekenen als je dat gaat doen?

Denk even terug aan de laatste keer dat jij iemand anders hebt geholpen. Je hebt vast ja gezegd omdat je het leuk vond om te helpen. Dus dat kan je ook van anderen verwachten. Dat als je ze vraagt of ze je willen helpen dat ze zelf eerlijk antwoord geven. En als je dan iets doet waarbij je echt bijdraagt. Dan wordt je er allebei blijer van.

Waarmee kan je om hulp vragen?

Je hoeft niet te denken aan de standaard dingen in je bedrijf. Sommige zaken liggen veel minder voor de hand en zijn ook al een manier waarop je allebei blij kunt worden. Een aantal idee├źn:

  • Samen eten in je pauzes
  • Samen van en naar werk gaan
  • Werksessies in dezelfde ruimte
  • Hulp vragen met de opmaak van bestanden
  • Hulp vragen in de winkel of op beursdagen
Als samen sporten werkt om je conditie te verbeteren. Dan kan je toch ook samen ondernemen?

Manieren van hulp vragen die ik heb gedaan

Max in de stand op de jaarlijkse beurs Spiel.

In mijn tijd met Sunny Games gingen we meerdere keren per jaar naar spellenbeurzen. Samen zorgden we ervoor dat alles werd geregeld. Vrijwilligers stelden hun tijd en spullen beschikbaar. Auto’s gingen vol met vrijwilligers een kant op. In het vakantiehuisje werden de heerlijkste maaltijden in elkaar gezet.

En het gaat nog veel verder dan alleen maar de hand- en spandiensten tijdens zo’n beurs. De organisatie ervan kan je namelijk ook uitbesteden. Voordat ik mede-eigenaar was van het bedrijf, had ik al een keertje zo’n beurs georganiseerd. Vrijwillig.

Wat kan het voor jou en je bedrijf betekenen als je meer om hulp gaat vragen?

Dat is de vraag die ik je wil stellen. Gaat het je meer plezier opleveren, meer verbinding met de mensen om je heen? Misschien krijg je er wel nieuwe ambassadeurs door. Nee heb je, ja kan je krijgen.

In ons basisprogramma werken we uitgebreid met je supportsysteem. Wie zijn de mensen die je (betaald en onbetaald) helpen om naar je doel te gaan? En welke taken komen erbij als je dingen uitbesteed (hint, je hebt in ieder geval een uitleg en een evaluatie erbij)?

Mijn eigen les is dat hulp vragen en geven leuk is. Ik help graag anderen en ik heb meer plezier in mijn werk als ik het samen doe.

Wil je een commitment aangaan? Laat dan hieronder weten waarbij jij hulp vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *