Geef je de hulp waar om is gevraagd of doe je wat jij denkt dat goed is?

Bedankt voor je hulp 🙁

Het meerendeel van de mensen ziet hoe goed ze zijn in helpen. Ze staan altijd voor anderen klaar. Maar gelijkertijd komen ze ook te weinig aan zichzelf toe en zouden ze graag eens een keer geholpen willen worden. Herkenbaar?

Er is een probleem hiermee. Net zoals dat meer dan de helft van de automobilisten vindt dat ze beter rijden dan gemiddeld


Want als het meerendeel van de mensen voor anderen aan het werk is en ongelukkig wordt van de hulp die ze zelf ontvangen en geven. Waar zijn we dan mee bezig?

Kan je je voorstellen dat dit een relatie kan verbreken?

De relatiebreuk van yoghurt en muesli

Zo hoorde ik het verhaal van een vrouw die ten einde raad was met haar partner. Want elke ochtend werd er ontbijt voor haar klaargezet en elke ochtend was het weer verkeerd. De muesli zat onder de yoghurt in plaats van erbovenop. En hoe moeilijk was het om dat goed te doen?

Zelf ontdekte ik ook een ontbijthulpfaal. Ik heb wekenlang een gekookt ei voor mijn vriendin klaargezet voordat ik er achter kwam dat ze daar helemaal niet mee wilt ontbijten.

De liefdestaal Acts of Service

Wie bekend is met de liefdestalen, weet dat Acts of Service Ă©Ă©n van de talen is die je kunt spreken. Deze mensen vinden het fijn om dingen voor anderen te doen en als er dingen voor hen worden gedaan. Doe de juiste dingen en je je partner is supergelukkig met je

It’s easy to work at the wrong things. A husband could spend an entire long weekend doing chores – raking leaves, preparing the lawn for winter, winding up hoses and putting them away, winterizing the cars, pulling holiday decorations out of the attic, cutting logs for the fireplace – and not add a drop to his wife’s love tank. On the other hand, that same husband could bring home Chinese takeout, clean the kitchen afterward, and then put the kids to bed on his own while his wife was wiped out after a long day – and fill her love tank to overflowing.

Gare Chapman in The 5 love languages; the secret to love that lasts.

Chapman raadt partners aan om een lijst te maken met dingen die je voor elkaar kan doen. En wanneer je wilt, aan elkaar te beloven dat je dat ook doet voor de ander.

Dus je houdt niet van witlof


Toen ik bij een gezin op bezoek was en vertelde dat mijn vader vroeger heel erg zijn best deed om witlof goed klaar te maken, omdat er een manier moest zijn waarop zijn kinderen het zouden lusten, reageerde de moeder trots met “dat doe ik ook”. Haar dochter echter, slaakte een grote zucht. Zij had (net als wij vroeger) veel liever gehad dat haar moeder zou stoppen met witlof klaarmaken.

Doe je wat je klanten willen of wat je denkt dat ze willen?

Als je je producten en diensten langsgaat, hoeveel ervan zijn er eigenlijk voor jou als ondernemer en hoeveel zijn er voor je klant?

Heeft het zin om zoveel verschillende massages/wandelingen/formaten/trajecten aan te bieden? Of doe je dat omdat je denkt dat het nodig is? Misschien dat je met de helft van je aanbod je klanten veel beter helpt.

Ben je aan het helpen met waar je klant om vraagt? Of maak je elke ochtend een ei voor iemand die yoghurt wil eten (met muesli in een apart bakje)?

Les 1. Vraag anderen wat ze willen

Als je Ă©Ă©n van die mensen bent die veel voor anderen aan het werk is. Zorg dat je vraagt wat mensen willen. Zorg dat je zeker weet dat je hulp goed aankomt, want anders kan je de ander en jezelf gelukkiger maken door je tijd anders te besteden.

Les 2. Vraag anderen om wat jij wilt

Hier wil ik meer aandacht aan besteden. En het benadrukken.

Vraag anderen om wat jij wilt.

Mijn vader gebruikt de lichtelijk aggressieve tekst ”Het staat niet op je voorhoofd geschreven”. En dat klopt. Andere mensen kunnen niet zien wat het is dat je wilt of nodig hebt. Jij kan er wel om vragen.

Groot of klein. Vraag je om de hulp die je wilt hebben?

Hoe zou het zijn om te vragen:

  • Wil je helpen met de afwas?
  • Wil jij het vuilnis buiten zetten?
  • Wil je de lakens op deze manier ophangen en opvouwen?
  • Wil je deze dienst bij me afnemen?
  • Wil je me dit cadeau geven? (Als je mij ooit wilt bedanken met een fles wijn, mag het alsjeblieft alcoholvrij? Anders geef ik de fles namelijk weer door.)
  • Wil je met me dansen?

En voor een groot aantal ondernemers de engste vragen:

  • Wil je met mij samenwerken?
  • Wil je dit product van me kopen?
  • Wil je er de volle prijs voor betalen?

Want pas als je aangeeft wat jij wilt en wat jij nodig hebt, kan iemand anders het voor je doen.

The road to hell is paved with good intentions

Dus laten we stoppen met de goede bedoelingen. Het zou trouwens goed kunnen dat er nog een tweede deel bij deze uitdrukking hoort. De weg naar de hemel wordt geplaveid met goede acties. Dus maak helder welke actie goed is. En zet die stap.

Want dan kom je meer aan jezelf toe. En je kan nog steeds voor anderen klaarstaan.

Wat is jouw goede actie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *