Zit jij veel in je hoofd?

In je hoofd zitten betekent veel denken.

En eigenlijk nog meer dan dat. Het is dat je constant denkt. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. Je bent continue bezig met analyseren en overdenken van situaties en probeert hier oplossingen voor te vinden.

Maar, ga eens bij jezelf na, brengt het denken je echte oplossingen? Of draai je eigenlijk steeds dezelfde plaat af?

Wanneer je in je hoofd zit kost het je energie en levensgeluk. Er is een constante ruis in je hoofd en je ‘mist’ de dingen die om je heen gebeuren. Je mist als het ware stukken van je leven.

In onze mind wegen we constant dingen af om een beslissing te kunnen nemen

Je kan het vergelijken met appen tijdens lopen of fietsen. Tijdens het appen merk je niet veel van je omgeving. Maar als je dan opkijkt ben je ineens ergens anders, en vraag je je af, hoe ben ik hier gekomen? Je aandacht is vooral naar binnen gericht waardoor je dingen om je heen mist. En zo gaat het ook in je leven.

Dit onderwerp is er een waar ik persoonlijk veel ervaring mee heb. En, waar ik sinds een aantal jaren ook uit heb weten te stappen. En wat ik merk is dat ik meer geniet en meer op mijn gemak en relaxt ben.  Ook heb ik het gevoel dat er ‘meer’ tijd is.

Ben jij benieuwd hoe je eruit kan stappen?

Wat gebeurt er dan in ons hoofd?

Onze mind is een ongelooflijk krachtig instrument.  Een instrument waarmee we heel veel kunnen bereiken. Door ons vermogen na te kunnen denken, creëren we de mooiste en beste dingen in onze wereld.

‘Ik overweeg het’ mag je daarom zeker letterlijk nemen. In bijna alle keuzes die we dagelijks maken, wegen we het voor en nadeel tegen elkaar af, om vervolgens een beslissing te maken.

Bijvoorbeeld: Als ik deze maand zuinig aan doe, kan ik volgende maand iets extra’s kopen. Of: Als ik nu naar de winkel ga, dan ben ik voor de drukte terug.

Heel veel van onze dagelijkse beslissingen komen zo tot stand en dat is belangrijk. Bijvoorbeeld dat je weet wanneer je over moet steken, of dat je op moet passen met vuur en om te weten wat je wel of beter niet kan eten of drinken. Dit zijn afwegingen waarvan we ons heel bewust zijn en zet stellen ons in staat  te overleven.

Echter zijn veel van onze keuzes ook onbewust. Zoals bijvoorbeeld je omgang met andere mensen.

Kan je bijvoorbeeld zeggen dat je ooit speciaal ervoor bent gaan zitten om te beslissen hoe je interacties met anderen vorm wilt geven?

‘Zorgen maken is net zo effectief als proberen een wiskundige vergelijking op te lossen door het kauwen van kauwgom’

Baz Luhrmann

Boos worden is ook een mooi voorbeeld. We kiezen namelijk op wie we wel en niet boos worden. Vlak voordat we boos worden wegen we (razendsnel) het voordeel tegen en nadeel af.

Wanneer we denken dat het nadeel groter zal zijn dan het voordeel zullen we onze reactie controleren/ beheersen. Kijk bijvoorbeeld wat je doet bij je werkgever, of bij een klant. Je zal tegen hem of haar toch minder snel uitvallen.

Je kiest na afweging, je reactie.

Wat we vaak terug zien in ons coachwerk is dat dit vermogen om af te wegen op hol is geslagen. Dat de knop altijd ‘aan’ staat en men continu in gedachten bezig is met denken.

Wanneer we ons bijvoorbeeld ergens zorgen over maken, of niet zeker zijn van onszelf in een situatie, of iets niet afgesloten hebben uit het verleden, kunnen we gaan we malen.

Niet dus….

Een continue denken aan een situatie, steeds weer proberen een oplossing te vinden of de situatie in gedachten hopen te veranderen.

Vaak is het dezelfde stroom van gedachten. Met het achterliggende idee dat als je maar doorgaat met denken, dieper en meer, dan komt er vast en zeker een moment dat je het antwoordt vindt dat je probleem oplost.

Alsof het mogelijk is de toekomst te voorspellen of het verleden te veranderen door extra veel te denken…

Maar, wat kan je ermee?

Realiseer je dat je niks gaat oplossen door nog meer te denken. Je denken is een ‘alsof veilige plek’. Een excuus mogelijkheid om geen actie te hoeven nemen. De oplossing ligt in acceptatie, actie en dingen vanaf een andere kant bekijken.

Kijk eens bij jezelf waar jij over blijft malen. Wat bij jou al weken, maanden, misschien al jaren in je omgaat. Is het iets uit je verleden? Of ben je steeds bezig met wat er komen gaat? Over de situatie waar je in zit maar niet in wilt zitten? En stel jezelf de volgende vraag: Is het iets wat ik nu kan oplossen?

Als het antwoordt nee is. Laat het los. Wanneer je iets niet direct kan oplossen heeft het ook geen nut erover te denken. Gebruik die ruimte op je harde schijf voor andere leuke dingen.

Is het antwoord op de vraag ‘ja’, plan dan een actie en voer deze uit.

De oplossing om uit je denken te gaan, en te blijven, is om steeds te kiezen voor actie. Wanneer je acties onderneemt gaat er daadwerkelijk wat veranderen. Hou gedurende het proces rekening met jezelf. Niet alles hoeft in 1 dag opgelost te zijn. En sommige dingen kosten tijd.

Belangrijk is dat je in actie gaat en in actie blijft. In plaats van het denken je te laten weerhouden van actie, gebruik je denken om oplossing te vinden door middel van actie.

Ieder van ons heeft de mogelijkheid om dingen in zijn of haar eigen leven vorm te geven.

Verbeter jouw morgen, met elke stap.

Mark