Hoe geef je jezelf meer ruimte om te genieten?

Leestijd: 4 minuten.

Hoe creëer je meer ruimte voor jezelf in je leven? Hoe zorg je dat je voelt dat je leeft in je dagelijks leven en niet alleen op vakantie?
Dat die altijd aanwezige drukte in je hoofd verminderd en er meer ruimte is voor jou en genieten? Dat je voelt dat je hier bent voor jou?

Je bent je eigen tijdmachine

Wanneer je het bekijkt vanuit het perspectief van actie, is de oplossing simpel: Doe minder waardoor je meer tijd creëert voor jezelf. 
Maak je eigen tijd. Maar als het zo makkelijk was om dat te shiften, dan zou ik er geen blog over hoeven schrijven, want dan zouden we het gewoon doen.

Onze houding

Maar toch hebben we een keuze. We zijn namelijk in staat om te kiezen voor alle dingen die we doen, dus kunnen we deze ook laten.

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van je drukte te herkennen. En die ligt in de houding eronder. Je houding is de motor van je keuzes.
Vanuit de houding vertellen we onszelf (onbewust) dat we bepaalde dingen moeten van onszelf.
We denken bijvoorbeeld, dat we pas goede werknemers zijn als we regelmatig (extra) initiatieven nemen en al het werk op tijd en goed af hebben.
Of dat we als ouders alles in het werk moeten stellen om onze kinderen alle kansen te geven.
Op veel gebieden in ons leven hebben we dit soort verwachtingen van onszelf en alles bij elkaar maakt ons gigadruk. Elke dag weer.

Wanneer was de laatste keer dat je intens hebt gelachen?

En, zo nu en dan, is het goed om hier even bij stil te staan en te kijken of het nog voor je werkt of niet.
Wanneer je vooral aan het rennen bent van de ene naar de andere afspraak en ‘s avonds nog net een half uurtje tijd hebt voor jezelf om uitgeblust op de bank te liggen, dan kan je je afvragen of dit ooit je plan was…
Kan je je nog herinneren wanneer de laatste keer was dat je even niks aan je hoofd had? Hoe licht en relaxt dat voelde?

Nieuwe ervaringen brengen verandering.

We veranderen constant, ons hele leven lang.
Door ervaringen leren we nieuwe dingen bij en kiezen we om dingen op andere manieren te doen. Manieren die beter werken of beter bij ons passen.
Door die nieuwe ervaringen zijn we in staat onze dagelijkse werkelijkheid aan te passen.
Nieuwe ervaringen doen we op doordat we acties nemen. Door stappen te nemen in de richting van hoe jij wilt dat jouw leven eruit ziet.

Het zijn de vele kleine stapjes die zorgen dat je dichterbij je doel komt

Het zijn de vele kleine stapjes die zorgen dat jij steeds dichterbij je doel komt en dichterbij rustiger leven en meer genieten.
Vraagt het aandacht om de stapjes te nemen? Ja. Is het het waard om te doen? Vanuit mijn ervaring: zeker weten.
Ik ben blij gekozen te hebben om uit mijn ratrace te stappen. Ik heb meer tijd om stil te staan bij dingen. Om verbaasd te zijn. Om even langer samen met mijn zoon of dochter op de bank te zitten. Ik voel weer dat er tijd is voor mij. Dat ik leef!

Steeds meer mensen kiezen ervoor te leven in plaats van geleefd te worden. En allemaal zijn ze dankbaar dat ze de stap genomen hebben.

Enthousiast geworden?

Hier zijn alvast drie stappen die je vandaag al kunt nemen om meer te genieten en ruimte voor jezelf te creëren in jouw leven.

  • Plan een moment in van enkele uren voor jezelf en kies pas op het moment zelf wat je met die tijd doet. De keuze die je maakt komt vanuit vrijheid en creëert energie en genieten.
  • Doe iets, wat je niet leuk vindt, niet. Vaak laten we ons verleiden dingen te doen die tegen onze natuurlijke intentie ingaan. Dat je mee gaat naar die verjaardag omdat je vindt dat het zo hoort. Of je houdt rekening met een ander terwijl je liever je eigen ding doet. Kies voor jezelf! Jij bent de belangrijkste persoon in je leven. Kies ervoor om dit 1 keer te laten en ervaar de vrijheid die de keuze je geeft. Jij bent op dat moment in controle van je eigen leven.  En als je dat daar kan, dan kan je het ook op andere plekken in je leven.
  • Focus op je successen. In ons dagelijks leven focussen wij vaak op wat er niet goed gaat. Dit veroorzaakt spanning en een gevoel van ’niet goed genoeg’ of ‘nooit af’. Draai dit om door te kijken naar je successen, dat wat wel goed gaat. 

Leef en geniet.